kritik sedan 1993

Jaga Jazzist: Pyramid (Brainfeeder/Playground, 2020)

Syskonen Horntveth – Lars, Line och Martin – har hållit igång Jaga Jazzist sedan 1994. Först var gruppen mest en angelägenhet i Norge, men 2002, då de sajnats av brittiska skivbolaget Ninja Tune, kom de globala framgångarna.

Deras nionde album är inspelat i Bengtsfors (!) och ges ut av det Los Angeles-baserade skivbolaget Brainfeeder. Grundat av Steven Ellison (Flying Lotus) och med Kamasi Washington och Thundercat som största namn är det en kreddig plattform som borgar för att norrmännen når både hiphoppare och jazzskägg.

Gruppens elektroniska och beatbaserade version av fusionjazz känns igen men har getts en mer storslaget symfonisk form med fyra spår kring tiominutersstrecket som i lugn och ro, och med progrockiga och minimalistiska förtecken, tillåts ta olika skepnader.     

Här finns direkta referenser såväl till den japanska elektronmusikpionjären Tomita som till The Shrine, afrobeatlegenden Fela Kutis klubb i Lagos. Precis som förr går det också att hitta beröringspunkter med akter som Tortoise, Stereolab, Pat Metheny, Frank Zappa och svenska Soundscape Orchestra.

Det är snyggt, tätt och teknisk drivet med elegant modulerade och finurligt varierade melodislingor. Jag kan tycka att det är lite anonymt och ofokuserat i all sin eklektism, men i sista spåret, den påtagligt Kraftwerk-influerade Apex, smäller det till rejält med stenhård sequencersynt, bubblig syntbas och episk gitarr. 

©Dan Backman (Rec publ i Jazz 4/20)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: