kritik sedan 1993

Ellen Andrea Wang: Closeness (Ropeadope/Westman Music, 2020)

1976 släppte Charlie Haden ett duoalbum betitlat ”Closeness”. Att den norska kontrabasisten, kompositören och vokalisten Ellen Andrea Wang döpt sitt tredje album till samma namn är ingen slump då det kan ses som en tribut till den under sin levnad mästerliga amerikanska basisten och orkesterledaren. 

Det är ingen tribut i vanlig mening. Ellen Andrea Wang har skrivit musik inspirerad av Haden, både som person och musiker, och kompletterat med fyra låtar som Haden medverkat på eller spelat in. Däribland ”Lonely woman”, som han gjorde med Ornette Coleman, och ”Nobody knows”, som Haden spelade in som en duett med pianisten Hank Jones.

Till sin hjälp har Ellen Andrea Wang tagit den uppmärksammade brittiska gitarristen Rob Luft och vår egen vildsinta trumslagarvirtuos Jon Fält. Tillsammans bildar de en dynamisk trio, lika bra på det luftigt intima som explosiva utspel. På den fina tolkningen av David Bowies ”This is not America” (skriven tillsammans med Pat Metheny och Lyle Mays) får de även sjunga tillsammans, mest Ellen Andrea Wang förstås, som förutom att vara en ypperlig basist även besitter en fin sångröst.

Albumet är till största delen instrumentalt men Ellen Andrea Wang sjunger med nedtonat soulig inlevelse på ytterligare tre spår. Allra snyggast på den gamla ”Nobody knows the troble I’ve seen”, som fått ny musik och där Rob Luft briljerar med superläckra gitarrfigurer.

Jon Fält får breda ut sig en stund på den möjligen Keith Jarrett-isnpirerade ”Strange flower” men är i övrigt inte riktigt lika lekfull som han kan vara. Men det är nog helt rätt attityd i detta intima format. 

©Dan Backman (rec publ i Jazz 5/20)   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: