kritik sedan 1993

Callum Au & Claire Martin: Songs and stories (Stunt Records, 2020)

Claire Martin är sedan länge en prisad och välkänd jazzvokalist hemma i England. I övriga världen är hon inte riktigt det stora namn hon borde vara. Det förra albumet ”Believin’ it” gjordes med Martin Sjöstedt Trio – utan att väcka någon större uppståndelse måste tilläggas – men här samarbetar hon med landsmannen Callum Au, som förutom att spela trombon arrangerat ett knippe jazzstandards för både orkester och storband, sammanlagt 82 musiker.

Påkostade inspelningar med många musiker är ingen garanti för ett lyckat resultat, det finns det många exempel på, men här har alla bitar fallit på plats: låtval, arrangemang och framföranden. Claire Martin är en alldeles ypperlig vokalist. Inte nyskapande och djärv men väldigt, väldigt bra. Och detta utan några större åthävor, det räcker så bra med perfekt tajming och diktion.

Ungefär detsamma kan sägas om Callum Aus eleganta arrangemang. Visst är de konventionella men de lyfter fram allt som är bra med de här klassiska låtarna och lyckas lysa utan att ta bort stjärnglansen från Claire Martin.

Låturvalet är lite udda, ska jag plocka ut höjdpunkter så får det exempelvis bli den ljuvligt loja öppningen med ”Pure imagination (från filmen ”Willy Wonka And The chocolate factory”), Hoagy Carmichaels klassiska ballad ”I get along with you very well” och den skönt latinsvängiga ”You and the night and the music”. 

Den fina tolkningen av Cole Porters ”I concentrate on you” måste ju förstås nämnas. Och Jerome Kerns ”The folks who live on the hill”, snyggt uppdaterad till en slags musikalballad med svepande stråkar och romantiskt piano. 

©Dan Backman (rec publ i Jazz 5/20)  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: