kritik sedan 1993

The Hebbe Sisters: Tre trallande jäntor (The Hebbe Sisters Production, 2022)

Nostalgisk gladjazz för hela slanten blir det när The Hebbe Sisters tar ton. På sitt fjärde album återskapar de värmländska systrarna ett kulört svenskt 40-tal med skönsång och svängigt komp levererat av Jan Adefelt Swingtime Trio. Mormors Ingegerds snygga vintageklänningar ej att förglömma.

Låtarna de valt ut för sitt album är minst sagt välbekanta och görs i versioner som gärna hade fått utmana originalen lite. Men trots bristen på originalitet och nytänkande laddar systrarna och herrarna i kompet dem med så mycket energi och glädje att lyssningen går som en dans. 

Visst blir det stundtals på gränsen till överkäckt och överenergiskt men det är smällar man får ta då såväl sånginsatser som musikanteri har det driv och känsla som krävs.

Att albumet avrundas med två mer stillsamma spår bidrar till det goda helhetsintrycket. Först Duke Ellingtons ordlösa ”T.G.T.T”, ursprungligen framförd av Alice Babs och här tolkad till Stefan Gustafsons piano. Sedan Povel Ramels outslitliga ”Underbart är kort”. Med ljuvlig stämsång och Jan Adefelts kontrabas blir det en perfekt slutpunkt.

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 6/22)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: