kritik sedan 1993

Steve Dobrogosz, Anna Christoffersson: Almost live (Sand Castle Music, 2022)

Pianisten och kompositören Steve Dobrogosz har gjort flera duoinspelningar med kvinnliga vokalister. Mest känd är den med Radka Toneff – ”Fairytales” från 1982 – men de första två med Anna Christoffersson är de bästa. Både ”It’s always you” (2006) och ”Rivertime” (2008) är, vill jag påstå, svenska jazzklassiker.

Duon turnerade flitigt under några år och nu har det sammanställts ett album med tjugo liveinspelade spår, kompletterat med fem demos. Albumet, som endast finns att streama, tjänar gott som en påminnelse om vilken kraft och dynamik duon kunde generera. Och hur bra de passade ihop: den expressiva sångerskan Anna Christoffersson är ju som klippt och skuren för Steve Dobrogosz dynamiska pianospel och mångfacetterat melodiösa sånger. 

Jazzen utgör fundament för utfärder i riktning blues, gospel och pop. Ibland finns alla stilarna i en och samma låt, men utan att det blir splittrat. Själv är jag mest svag för de känslomässigt starka balladerna. Och då särskilt ”Looking like that”, ”I’m falling” och ”Starlit”, sånger som alltid drabbar mig med samma kraft.

Jag föredrar studioinpelningarna men livealbumet utgör ett fint komplement, med fin närvarokänsla i ljudbilden. De diskreta pålägg som Dobrogosz gjort i några låtar kan diskuteras men påvisar att många av dem med fördel skulle kunna orkestreras. När får vi höra det?

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 6/22)           

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: