kritik sedan 1993

Organ, Sticks and Strings: Feelings (Hoob/Border, 2022)

I nummer 5/22 av Jazz/OJ skrev jag om det nya albumet med pianotrion Musicmusicmusic. Då som nu är det Fabian Kallerdahl som sitter framför klaviaturen, fast den här gången är det en orgel istället för en flygel som trakteras.

Båda albumen är inspelade live i studio, båda förhåller sig till en traditionell jazzkontext, men söker sig samtidigt lite utanför de upptrampade stigarna. På ”Feelings” kan man alltså tycka sig höra ekon från en typisk jazzorganist som Jimmy Smith men också förnimma kopplingar till mer oortodoxa organister som Merit Hemmingsson och Bosse Hansson.

Organ, Sticks and Strings har existerat några år men Feelings är trions debut. Det korta albumet blandar originalmaterial, främst av Fabian Kallerdahl, med covers på Wayne Shorters ”Speak no evil” och Eddie Harris grooviga ”Freedom jazz dance”. I den sistnämnda är det som att trion får extra mycket feeling och dansar iväg rejält med Lars Källfelts dynamiska trummande.

Sammantaget är det en välgjord uppdatering och utvidgning av orgeljazz-traditionen, med gott om plats för Fredrik Rixman Schmidts välartikulerade och perfekt integrerade gitarr.    

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 6/22)   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: