kritik sedan 1993

Musicmusicmusic: Good look (Hoob/Border, 2022)

På det förra albumet, ”Oversized”, hade den göteborgska pianotrio vi här avhandlar utökats till en septett. Men här, på denna deras tionde utgåva, är det åter det lilla klassiska jazzformatet som gäller.

Gärna för mig, kallerdahlarna, på piano respektive kontrabas, och batterist Edlund behärskar det ju till fulländning. Och inte bara det: med den lekfullt rastlösa energi som präglar deras täta samspel vitaliseras ett format som kan vara begränsande. Det är ju inte direkt någon brist på tråkiga jazztrios.

Vid en återlyssning på debuten från 2004 – ”One, Two, Free” – kan man konstatera att det går en röd tråd fram till idag. En tråd som, via infallsrika tolkningar av standardlåtar och egna kompositioner, aldrig är rak utan fås att gå endera hit, endera dit. Något som för övrigt också gäller trions snyggt busiga omslag, de flesta signerade David Andréas. 

På ”Good look” blandas tre covers – ”Stablemates”, ”Come rain or come shine”, ”Just in time” – med fyra originalkompositioner av Fabian Kallerdahl. Vad som är vad märks knappt och spelar egentligen ingen roll. Här finns ju verserade små melodier och utbroderade solon i samtliga spår. Pianisten Fabian Kallerdahl är förstås den huvudsakliga solisten men med den intima akustiska sättningen blir det ändå som att alla tre är huvudrollsinnehavare.

Jag hittar inget svagt spår men ska man lyfta fram något får det bli den torrt humoristiskt och lätt proggigt betitlade låten ”Musikstycket”. Drygt sex minuter med fina små melodifragment staplade efter varandra utan att det blir hackigt eller tjatigt. Bara ett härligt musikaliskt flöde där det komponerade lever i symbios med det improviserade. Som det ska göra i jazz.

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 5/22) 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: