kritik sedan 1993

The World: Kosmos (Hoob/Border, 2021)

The World tycks inte vara någon prioriterad verksamhet för de inblandade musikerna Fabian Kallerdahl, Frans Petter Eldh och Anton Eger. De elva år som passerat mellan debuten ”There is an ocean between us” och detta nya album tyder i alla fall på det. 

Att Fabian Kallerdahl, som är den mest namnkunniga i den norsk-svenska trion, är engagerad på en mängd andra håll vet vi. Men det gäller även de övriga två. Och, kan man tillägga, det globala jazzmusiker-kollektivet i stort. Det ingår ju i yrkesbeskrivningen och överlevnadsstrategin att vara verksam i olika konstellationer.

De elva passerade åren till trots är trions groovigt jammiga och lätt experimentella attityd intakt. Den mest märkbara skillnaden ligger i soundet, som lämnat det delvis akustiska till förmån för det elektroniska, men också i en tydligare betoning på det hiphoppigt neosouliga groovet.

Robert Glasper är en självklar referens, men jag kan också tänka mig att Miles Davis, om han fått leva vidare och fått en förfrågan, hade kunnat hoppa in i någon av de två sessioner som ligger till grund för albumets elva spår.

Ljudbilden är varm och tät och det kollektiva utspelet är lika telepatiskt som sympatiskt. Kallerdahls klaviaturer må ha huvudrollen i förmedlandet av de snygga melodislingor som frikostigt strösslas över lyssnaren, men det fina i kråksången är att alla (även Otis Sandsjö, som gästar på sax i några spår) är precis lika viktiga i denna på samma gång fragmentariska och organiskt sammanhållna fusionjazz. 

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 6/21)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: