kritik sedan 1993

Iiro Rantala: Potsdam (ACT/Naxos, 2022)

Efter förra albumet ”Playing Gershwin”, med The Deutsche Kammerphilharmonie, är den finska pianisten Iiro Rantala återigen ensam med en flygel. Det klarar han förstås galant, det vet vi sedan förr. 

Inför en artigt men entusiastiskt klappande tysk publik visar han upp hela sitt imponerande register. Från det romantiskt melodiösa till det svängigt stompiga, från det finstämt lyriska till det något påfrestande skojsiga. 

Som pianist är han makalöst säker. Konturskarp och distinkt utan att vara yxig, känslig när musiken så kräver. Att han alltid tycks vara på gott humör får ses som en bonus i en galen värld som blivit än mer förfärlig efter inspelningen.

Någon nyskapande avantgardist är han icke men i en av de bättre och mer utpräglat rytmiska låtarna, ”Freedom”, har han preparerat flygeln så att den distar och skorrar och får den att låta som flera flyglar på samma gång. Här, som så ofta med Rantala, får han jazzen att sammansmälta med den klassiska musiken.

Den efterföljande ”Woman” – John Lennons hyllning till kvinnan i allmänhet och Yoko Ono i synnerhet – är en annan höjdpunkt. Rantala harmoniserar den enkla men underbara melodin med jazziga ackord och får den i original raka rytmiken att röra sig fritt i både tid och rum. Mot mitten får den ett närmast frikyrkligt sväng innan den planar ut i en mjukt mystisk avrundning.

Efter en virtuos tolkning av ouvertyren till Leonard Bernsteins ”Candide” avslutas allt med en finstämd version av ”West Side Story”-örhänget ”Somewhere”, detta som en hyllning till textförfattaren Stephen Sondheim som avled dagen innan konserten. Tolkningar av Sondheims låtskatt kanske vore något för ett kommande album?

©Dan Backman (rec publ i Jazz/OJ 2/22)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: