kritik sedan 1993

Klabbes Bank: BNK (Hoob/Border, 2019)

Efter fem album har Klabbes Bank etablerat ett sound starkt som urberget. Ett sound med tjocka konturer där vintage-synthar och gamla trummaskiner lever i frid och fröjd med altsaxofon, klarinett, trombon, bas och trummor.

Det är som om det alltid regnar och är lite småkallt både i soundet och i Klas-Henrik Hörngrens lika finurliga som melankoliska kompositioner.

Ändå är det en musik man gärna vistas i. Det finns ju värme och vänlighet i melodierna, hör bara på den vackert ödsliga ”I Stockholm på natten nånstans”. Och humor, som den lekfullt spattiga trummaskinen i titelspåret. Eller den härligt knorriga och knarriga ”KB Funk”.

Men hur snyggt analogt det än låter om Bankens sjätte album kan jag inte låta bli att längta efter någon slags förlösning. Något som får musiken att lämna de förtöjningar som håller kvar den på jordytan. Något annat. Något som inte bara konsolidierar gruppens starka identitet.

©Dan Backman (rec publ i Jazz 6/19)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: