kritik sedan 1993

Palle Sollinger: Ingeborg Holm (Slowvox, 2019)

Victor Sjöströms stumfilm ”Ingeborg Holm” är en klassiker från 1913. En mycket sorglig historia om en kvinna, Ingeborg Holm, som efter makens död inte klarar av försörjningen av sina barn och hamnar på fattighus. Filmen skapade både debatt och förändring av fattigvårdslagstiftningen.

Nu, över hundra år senare, har kontrabasisten och kompositören Palle Sollinger skrivit lågmäld men fantastiskt vacker och starkt stämmningsladdad musik inspirerad av filmen.

Sättningen är lite udda – Sollinger själv på kontrabas, Fredrik Hermansson, piano, Daniel Migdal, violin, samt Lisa Långbacka, accordeon – och bidrar till att musiken attraktivt svävar mellan jazz, kammarmusik, nytango och stråk av en slags nedtonad Philip Glass-minimalism.

Daniel Migdals violin är underbart smäktande romantisk och Hermanssons piano vackert melankoliskt, lite som Jan Johansson. Ibland kommer Lisa Långbackas accordeon in med en doft av Piazzolla medan Sollingers kontrabas finns närvarande hela tiden och jordar alltsammans med en varm och trygg klang.

Jag skulle gärna höra musiken tillsammans med filmen men det är inte alls nödvändigt. Det här är ju musik som skapar bilder på egen hand.

©Dan Backman (rec publ i Jazz 4/2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: