kritik sedan 1993

Iiro Rantala: My finnish calender (ACT/Naxos, 2019)

Den finska pianisten Iiro Rantala får in stora delar av jazzhistorien i sina tolkningar av årets tolv månader. Det är imponerande, underhållande och gripande. Ett musikaliskt kraftprov som ytterligare förstärker den lika tekniskt drivna som sprudlande kreativa Rantalas position som en av de bästa pianisterna. Och då talar vi inte om Finland eller Norden, utan världen.

Det är kanske inte helt lätt att höra kopplingen mellan musiken och månaderna men det spelar absolut ingen roll. Rantala har skrivit halsbrytande roliga små antropologiska kommentarer om finnarnas märkliga beteenden månad för månad (exakt detsamma hade lustigt nog kunnat skrivas om oss svenskar). Det kan man ha som bredvidläsning, förutsatt att man köpt en skiva och inte streamar den.

Det programmusikaliska konceptet till trots går det att lyssna sig igenom de tolv spåren utan att bry sig om vilken månad det är som tonsatts. Det musikaliska uttrycket står stadigt på egna ben och kan vara såväl sensibelt, romantiskt och melankoliskt som kraftfullt och humoristiskt.

Det humoristiska är kanske särskilt signifikativt för Rantala. Sådant kan gå snett och bli jobbigt men den här pianisten håller sig alltid på rätt sida och levererar tolv jazzpärlor med melodiken i centrum.

Det är en man och en flygel, inspelat under en dag. Ibland kompletterat med pålagda rytmiska accenter, ibland med preparerade flygelsträngar.

©Dan Backman (rec publ i Jazz 4/2019)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: