kritik sedan 1993

Per Thornberg: A place for you (Thornberg Music Production, 2018)

Plötsligt händer det. Carl Mörner Ringström trycker ner en distpedal, lägger i överväxeln och svävar ut i ett formidabelt flöde av toner som låter mer 70-talsfusion än den postbop som musiken i övrigt mer utgår ifrån. Det sker i det andra spåret, ”I thank you”, och upprepas i ”Song of the sea” och ”The book”.

Gitarristen jag talar om, Carl Mörner Ringström, är förvisso inte huvudansvarig för den här plattan men de tre solon jag ovan nämner kommer liksom från ingenstans och tar musiken i en överraskande och oväntad riktning. Det är inget superradikalt stilbrott men det sätter välbehövlig fart på den verserat återhållna helheten.

Det finns annat att glädjas åt på detta musikaliskt gedigna album. Per Thornberg, som även är jazzpedagog, har skrivit konventionellt snygga låtar, några av dem med texter av Rainer Maria Rilke och med utmärkta vokala insatser av Vivian Buczek. Hon är alltid bra.

Thornberg själv är en mycket säker och smakfull tenorist, med drag både av Stan Getz och John Coltrane, och drar iväg med några riktigt fina solon.

Kompet sköts med ackuratess av basisten Lasse Mørck och trummisen Snorre Kirk och på tre spår gästar Tobias Wiklund på cool kornett.

©Dan Backman (rec publ i Orkesterjournalen 1/19)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: