kritik sedan 1993

Sanna Ruohoniemi: Start from nothing (Eclipse Music, 2018)

Den i Sverige boende finska sångerskan och kompositören Sanna Ruohoniemi sjunger mestadels på engelska men har på sitt andra album även med en sång på finska, ”Luullahan Jotta On Lysti Olla”, och en på svenska, ”Bakom fasaden”.

Den förstnämnda, snyggt utsmyckad av David Bennets altsax och Jonna Toivanens piano, kombinerar jazz med finsk folkton på ett fint sätt, medan den svenskspråkiga feel good-låten skulle kunna vara en återblick på den svenska 60-talsjazzen. Ungefär som Amanda Ginsburg, fast lite kärvare.

Jag gillar när vokalister lämnar den allenarådande engelskan, som kan bli till en ridå att dölja sin personlighet bakom, men Sanna Ruohoniemi har ett självständigt uttryck vilken språkdräkt hon än klär sina sånger i.

Det kärva kan sägas vara ett genomgående drag i albumets åtta spår då vare sig sångerskan eller instrumentalisterna kan sägas vara insmickrande.

Det lite kantiga och allvarliga i både komposition och framförande stör dock inte tillgängligheten. Det här är inget svårt album, i alla fall inte för jazzlyssnaren. Lyssna bara på de snyggt suggestiva spår som inleder och avslutar. Eller den i positiv mening stelt grooviga och bebop-slingriga ”Over the line”.

©Dan Backman (rec publ i Orkesterjournalen 5/18)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: