kritik sedan 1993

Otis Sandsjö: Otis Sandsjö presents Y-Otis (We Jazz Records, 2018)

Den Berlin-baserade saxofonisten Otis Sandsjö (född 1987 i Göteborg) debuterar på ett finskt skivbolag. Den geografiska spridningen – Sverige, Tyskland, Finland – är kongenial med den eklektiska musiken och pekar på hur dagens jazz rör sig över alla slags gränser.

Det är en mycket bra debut. Sandsjö är en sökande träblåsare som spelar i många olika konstellationer – som Farvel och den balkansvängiga gruppen Gadjos – och här har han lierat sig med synnerligen bra medmusiker.

På hemsidan står det att musiken på albumet är inspirerad av koreansk psykedelisk pop, Michael Jackson och J Dilla genom en bilstereo. Själv hör jag postrock och electronica som samverkar men aldrig riktigt gifter sig med den jazz som hörs i Sandsjös saxofoner och klarinetter.

Det är skevt och avigt och upphackat, med upprepade melodifragment som liksom inte kommer igång eller går i mål. Men det är precis det som är så himla bra med den här egensinniga och spännande musiken.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 4/18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: