kritik sedan 1993

Gary Lucas: Fleischerei (Cuneiform, 2017)

Undertiteln till det här charmiga och knasigt skojfriska albumet är ”music from Max Fleischer cartoons”. Det kanske inte säger så mycket men OJ-läsare bevandrade i den tecknade filmens historia är säkert bekanta med de tecknade karaktärerna Betty Boop och Popeye The Sailor.

Den mångsidiga gitarristen Gary Lucas, som bland annat spelade med den oförlikneliga Captain Beefheart mot slutet av hans levnad, tolkar tolv av de sånger som ingick som en naturlig del i kortfilmerna.

Med en akustisk ensemble och den utrrycksfulla sångerskan Sarah Stiles blir det en animerad resa genom swingjazz, americana och den slags populärmusik som kunde höras på Broadway under det tidiga 1900-tal. Lucas och hans kompisar håller sig ganska nära förlagorna men förser dem med en uppdaterad twist. En mycket snygg sådan.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 1/2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: