kritik sedan 1993

Amanda Ginsburg: Jag har funderat på en sak (Ladybird/Naxos, 2018)

Amanda Ginsburg debuterar med en genomarbetad skiva. Med fyndigt vardagsnära texter och syggt designade melodier som lätt kan härledas till jazzikoner som Monica Zetterlund och Jan Johansson. Och hela den där välbekanta mysiga svenska jazzscenen kring mitten av 60-talet.

Amanda Ginsburg sjunger med en ljus, söt röst och har skrivit det mesta själv. Text och musik hänger organiskt ihop och här finns många roligt rimmade och tänkvärda formuleringar. Som i sången om de anonyma rumänska tiggarna: ”Gillar du sött/gillar du salt/tycker du Sverige är kallt”. Eller önskan att gå lite wild and crazy i ”Flykten från vardagen”: ”Men att bara räkna pengar känns rätt trist/och snålhet passar inte en eskapist/så vi träffas och går ut/innan pengarna tar slut”.

Fast där låtskrivandet måste ges ett högt betyg är det sämre ställt med framförandet. Amanada Ginsburg sjunger förvisso tonsäkert och snyggt och kompet gör vad det ska. Men jag saknar riktig energi och gnista. Som så ofta med den svenska visjazzen är det alltför tillbakahållet och snällt. Det skulle inte behövas så mycket: några dissonanser, lite brötigare utspel. Något som rispade lite i den alltför släta ytan.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 1/2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: