kritik sedan 1993

Terese Lien Evenstad Quartet: Woodland (Jotun Records/Phonofile, 2017)

Det är för lite violin i den samtida jazzen. Terese Lien Evenstad fyller på olika sätt upp det tomrummet genom medverkan i ett flertal konstellationer och de egna grupperna The Jazzcats, Thou Shalt Swing och Terese Lien Evenstad Quartet. I de två förstnämnda är det gammal god swingjazz som gäller medan kvartetten utforskar ett mer samtida akustiskt tonspråk.

I pressmaterialet refereras det till modal jazz, filmmusik och nordiskt vemod. Det kan väl stämma men ungefär detsamma kan sägas om många andra unga grupper på den svenska jazzmusikscenen. Det är också en invändning man kan komma med: att det är svårt att hitta kvartettens identitet och själ. Med tanke på att det är en debut, och en bra sådan, finns det ändå hopp om att gruppens profil kommer bli tydligare med tiden.

 

 

Det finns något trögt och stolpigt både i komposition och framförande, mest märkbart i rytmsektionen, som stör helhetsintrycket. Men visst går det att hitta fina passager på albumet.

”Jotunheimen” är en fin inledning och den avslutande ”Dear old you” har en lyrisk och uppdaterad swingkänsla som känns utvecklingsbar. Gillar också Terese Lien Evenstads inledande och avslutande referenser till barockmusik i den lite mer relaxade ”The hills have eyes”.

Det finns fler passager att lyfta fram, gemensamt är att de har en mjukare karaktär med ingen eller diskret inblandning av kontrabasen och trummorna.

©Dan Backman (rec publ i Orkesterjournalen 5/17)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: