kritik sedan 1993

Södertälje är en tokstad

För väldigt länge sedan brukade folket i Södertälje omtalas som ”täljetokar”. Berättelserna kan jämföras med Norgehistorier men det där med tokerierna äger en viss glitighet. Jag är uppvuxen i stan, och är där minst en gång i månaden, så jag vet.

Här är fyra aktuella exempel. Listan kan göras längre.

 

1. Rådhuset, en gul träkåk från 1734, är Södertäljes äldsta profana byggnad. Ursprungligen låg det på ena sidan av Stortorget men när en ny domstols- och förvaltningsbyggnad uppfördes i början av 60-talet flyttades det en bit bort, till Västra Kanalgatan. Så småningom kom de som då styrde staden på andra tankar och flyttade 1982 tillbaka Rådhuset, fast då till den motsatta sidan av torget. Där står det än idag.

Flyttandet av huset är väl inte så mycket att bråka om men nu har det, av en helt igenom outgrundlig anledning, uppförts en kartongliknande bostadsbyggnad precis bakom. Det är högre än Rådhuset, målat i en bajsliknande kulör och tränger sig liksom på som en objuden gäst. Det skymmer sikten mot kanalen och inkräktar på det utrymme som Rådhuset behöver för att komma till sin rätt.

 

2. Efter många år av diskussioner och protester har beslutet att ett sju våningar högt hus ska byggas på Orionkullen klubbats igenom av de styrande i Södertälje. Kullen ligger mellan varuhuset Kringlan och kanalen och pryds på toppen av den gamla Flickskolan, uppförd på 1700-talet. Där har mina systrar och kusiner gått i skola och under 70-talet höll vi som var stadens proggare till på andra våningen. Från början var det ett lasarett. Idag finns där en grafikverkstad och ett galleri för kommunens konstnärer.

Låt mig ta det en gång till: bostadshuset ska byggas på slänten upp mot Flickskolan och kommer att helt skymma sikten mot den vackra byggnaden. Det är ett byggprojekt helt i linje med fablerna om Tälje tokar.

 

3. 1996 kom McDonald’s till Södertälje. Istället för att låta hamburgerkedjan etablera sig på gågatan lät man uppföra en ful träbyggnad ovanpå det fula parkeringshus som, av någon helt bisarr anledning, placerats i hjärtat av stan, nere vid Marenviken.

Fatta detta: kommunstyrelsen gav stadens medborgare ett parkeringshus med ett hamburgerhak på toppen (!) och det på den plats där det skulle vara naturligt att ha en park eller ett torg.

I början av året stängde Donken men vad som nu ska hända står skrivet i stjärnorna. Efter tio månader står parkeringshuset och den tomma hamburgerrestaurangen kvar som ett monument över galenskapen.

 

4. Alla vet att Björn Borg inledde sin karriär genom att smasha bollar på garageporten hemma på Torekällgatan. Det tog lång tid men nu finns det äntligen en skylt som anger vilket hus han bodde i. Men, och det är detta som är tokigt, det anges inte exakt vilken garageport han slog mot. Klart att man vill veta det. Det är ju sporthistoria även för oss som inte är intresserade av sport.

Frågan är också varför det inte uppförts någon staty över stadens stora son. Gärna en klassisk sådan utförd i brons. Med den dubbelfattade backhanden.

©Dan Backman 171129

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: