kritik sedan 1993

Mimi Terris: Den stora skalan (Calibrated Records, 2017)

På sitt tredje album har den Malmöbaserade sångerskan och låtskrivaren Mimi Terris lämnat den utpräglade retrojazz hon gjorde så bra på albumen ”They Say It’s Spring” och ”Flytta Hemifrån”. Där var musiken tryggt förankrad i en dåtid som inte passerade mitten av 60-talet.

Det är den i stora stycken fortfarande men i en låt som ”Om jag tappar greppet” tar hon ett kliv in i ett sjuttiotal som i sin stökighet påminner om Dungen, fast jazzifierad med Mattias Carlsons glada tenorsax. Det är en jättefin låt som vindlar sig fram både melodiskt och textmässigt.

Med en cover på Pugh Rogefeldts gamla ”Här kommer natten” blir det bokstavligt talat sjuttiotal. Fast här tycker jag att hon förvanskar det rockigt dramatiska originalet genom att förvandla det till en slags jazzig kabarémusik.

”Den Stora Skalan” är ett ojämt album. Det börjar fantastiskt med ”Vakna upp”, en slags försvenskad hardbop med skönt röjigt ensemblespel och härligt knöliga textrader – ”om du inte mjölkar kor varför måste du ringa innan solen gått upp” – som sjungs som om de vore transkriberade saxsolon.

Titelspåret är också det mycket bra. En innerlig ballad om att åldras tillsammans som hade kunnat framföras av Sonya Hedenbratt.

Men här finns också spår som inte riktigt fäster. Låtar som drar åt 60-talspop och folkvisa och som splittrar upp helheten.

Men ändå, alltsammans är mycket sympatiskt och personligt. Det svänger om bandet och Mimi Terris har en fin, innerlig och behagligt ofiltrerad röst. En röst som man vill bli kompis med.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 5/17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: