kritik sedan 1993

Samuel Hällkvist & Variety Of Rhythm (Boogie Post Recordings, 2017)

Den i Danmark baserade gitarristen Samuel Hällkvist gillar mjuka dissonanser och udda taktarter. Han håller gärna till i en miljö där rock och jazz inte riktigt går att skilja åt och där band som King Crimson och Mats & Morgan kan användas som två av flera andra möjliga referenspunkter.

Variety Of Rhythm följer på de utmärkta albumen ”Variety Of Loud” och ”Variety of Live”, samtliga med ett eklektisk innehåll och ett stort antal medverkande musiker.

”Variety Of Rhythm” har den krångligaste tillkomsthistorien av dem alla, med bidrag från musiker av olika nationaliteter. Jag är inte helt säker på vad som är komponerat och vad som är improviserat men det är tydligt att de deltagande musikerna haft kreativ frihet inom de av Hällkvist angivna ramarna.

De olika delarna i den kontinuerligt pågående musiken presenteras med minutangivelser och pendlar skarvlöst mellan ett drömskt stillastående och ett framåtriktat driv. Det är en kalejdoskopiskt böljande musik – krävande men ändå behaglig – utan vare sig början, mittpunkt eller slut och med Samuel Hällkvists progressivt postrockiga elgitarr som sammanhållande faktor.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 5/17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: