kritik sedan 1993

3 bortglömda låtar med Sven-Ingvars

Sven-Ingvars var på 60-talet ett av Sveriges bästa rockband. Med Sven-Erik Magnussons okonstlade tilltal på klingande värmländska, och en direktkontakt med den svenska traditionsmusiken, har de för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien. Här är tre lite bortglömda låtar.

 

”Minns du björken”, från albumet ”Kristina från Vilhelmina” (1968)

En underbart sentimental låt som ingick i Sven-Ingvars kalkonfilm ”Under ditt parasoll”. En film som idag är en kultrulle men som då det begav sig, 1968, blev en finansiell och konstnärlig katastrof för gruppen. Komponerad av Sven-Erik Magnusson och Gun Pettersson och med en ljuvlig elorgel som envetet broderar ut vackra harmonier kring Sven-Erik Magnussons trånande rekapitulation av ett kärleksmöte.

 

”Än finns tid att förlåta”, från albumet ”Ett vykort från Sven-Ingvars” (1978)

Sven-Ingvars var inte bara torparrock, dansbandspop och tonsatta Fröding-dikter, det går att hitta udda spår som smugit sig in i bandets omfattande och lite förvillande diskografi. Som den här vackra och elegant framförda poplåten, skriven av Sven-Erik Magnusson och Ingela Forsman. Tänk George Harrison och 70-talets allra mjukaste popmusik. En riktig pärla med ett ursnyggt stråkarrangemang och fantastisk körsång i refrängen.

 

”Sen jag mötte dej”, från albumet ”Playa Blanca” (1976)

När Sven-Ingvars översatte Jerome Kerns ”Smoke gets in your eyes” landade de långt från det rökigt jazziga. Med en galet ettrig clavinet, en ännu galnare altsaxofon och en som vanligt välartikulerad Sven-Erik Magnusson blir det istället något som av skivsamlare brukar klassificeras som ”scandinavian groove”. ”Samba, skratt och sång” är en annan låt som också befinner sig långt från den i Värmland odlade rocken.

©Dan Backman Lista publ i SvD 170326

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: