kritik sedan 1993

Matte Liegnell: Med ögon för hus (2015)

Finns det kvar några gåramålare i Sverige?

Jodå, en bor i Rimforsa och är folkbokförd under namnet Mats Liegnell.

Matte, som alla kallar honom, är även en gudabenådad musiker – som gitarrist är han lika själfull som snabbfingrad – men det talar vi om en annan gång.

Rimforsa ligger i Östergötland, på väg 23 mellan Linköping och Kisa. Matte har bott i de här trakterna sedan slutet av 70-talet då han surfade dit på en grön våg från Södertälje. Första anhalt var Ydrefors, minns det som att huset låg mitt ute i skogen och att det var långa bussresor dit.

img_2925Matte gillar hus – vem gör inte det – och har målat en massa sådana under årens lopp. Framför allt enskilda hus men också samhällen, villaområden och bygator. Många på beställning, som en riktig gåramålare. Nu har han samlat ihop en del av dessa porträtt i en bok betitlad ”Med ögon för hus”.

Boken är indelad i tre avdelningar: ”Kisamotiv”, ”Rimforsamotiv” och ”Kända personer i Kinda”. Den sistnämnda delen inkluderar hus bebodda av författarna Gerda Antti och Torgny Lindgren, skådespelaren Livia Millhagen, musikern Kjelle Gustavsson och ishockeymålvakten Rolf Ridderwall.

Matte gillar att lägga till små kluriga detaljer som berättar något om ägarna, i det skiljer han sig från tidigare gåramålare som oftast intog en mer neutral hållning till motivet.

Ett fint exempel på det är bokstäverna som kommer ur den ena skorstenen på Gerda Anttis gula hus. Det finns säkert andra exempel som bara Matte och husägarna kan se.

 

img_2936

 

Av kändisarnas hus är Torgny Lindgrens allra finast porträtterat: en blekt gul prästgård, anspråkslöst ståtlig med en grässträng i mitten på den väg som leder fram till entrén. Grinden är öppen och två stora träd i förgrunden ramar in och ger perspektiv. Kompositionen är säker och ovanligt konventionell för att vara Matte. Kanske kände han en viss bävan inför uppdraget?

Många av husen är porträtterade på natten men upplysta som av en fullmåne. Eller av stora strålkastare rakt framifrån. Man kan se det som inverterade Magritte-målningar där husen ligger i mörker under dagsljus-himlar.

 

img_2926Det ståtliga stenhus som inrymmer Kinda Begravningsbyrå blir förstås särskilt ödesmättat med en vackert blå stjärnhimmel ovan. Samma sak med det röda trähuset i Björkdala, med sin fantastiska veranda med spröjsade fönster.

img_2931Den ljusgröna egna hem-villan av lite modernare snitt, på Linnégatan i Kisa, förmedlar en lite annan känsla: som att det sover fridfullt i den välskötta trädgården.

Såväl trädgårdarna som den omgivande naturen är viktig: Matte verkar gilla träd nästan lika mycket som hus. Mest är det sommar med prunkande grönska men, som i bilden från Råstorp, det kan även vara gnistrande kall vinternatt med snötyngda granar och plogade vägar.

Man får nog kalla Matte för en naivist. Han är jättebra på att svänga till både hus och landskap men ibland blir han kanske lite för tokrolig och stundtals skruvar han upp koloriten till en gräll nivå.

 

img_2930

 

Allra bäst är han i de lite mindre typiska målningarna. Som i två närmast geometriskt upplagda och färgmässigt dämpade porträtt av hus-klungor i Kisa.

Här har han målat byggnaderna så att ägarna kan känna igen sig medan vi andra kan se det som en närmast abstrakt bild. Det är nästan som att husen är platta kulisser stående framför och bakom varandra.

 

img_2932

 

Jo, nog finns det många hus-bilder att fastna för i Mattes bok. Jag har ingen aning om var Strömshäll ligger eller vilka det är som bor där, men bilden av huset mellan skogen och sjön har, trots sakligheten, ett magiskt sagoskimmer över sig. Efter en stund ser jag hur månens klot kommer igen i det röda äppelträdets runda krona nere vid sjön. Det är mycket snyggt gjort.

©Dan Backman 161127

2 svar till “Matte Liegnell: Med ögon för hus (2015)”

 1. Björn Anderö

  Jag vill köpa Mattes bok med Kisamotiv. Husboken alltså. Men var gör jag det? Jag bor i Halmstad utom när jag finns i sommarvistet i Kisa.
  Hälsningar
  Björn Anderö
  Bergsgatan 29 D
  30233 Halmstad

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: