kritik sedan 1993

Beady Belle: On my own (Jazzland/Border, 2016)

Norska Beady Belle har mellan åren 2001 och 2013 gjort sex utmärkta album. Suggestivt electronica-funkiga och soft jazziga med Beate S Leches elegant själfulla och fylliga stämma i centrum. Trots support av Jamie Cullum har gruppen dock aldrig lyckats slå igenom i Sverige.

Efter att medlemmarna gått skilda vägar har sångerskan Beate S Lech nu fortsatt under gruppnamnet. Albumet On my own är inspelat i New York med Bugge Wesseltoft som producent och med amerikanska stjärnmusikerna Gregory Hutchinson, trummor, Reuben Rogers, bas, och Joshua Redman, saxofon, tillsammans med norrmän som klaviaturfantomen Bugge Wesseltoft och trumpetaren Mathias Eick.

Musiken känns igen, även om anslaget både är jazzigare och souligare, ofta gränsande mot gospel. Beate S Lech är en gudabenådad sångerskan, sensuellt silkeslen men också med kapacitet att vara souligt kraftfull i sitt uttryck, och produktion är tät och polerad men med bra tryck.

Sammantaget ett själfullt album med potential att attrahera en stor global publik. Kanske även en svensk?

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 5/2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: