kritik sedan 1993

Jack DeJohnette/Ravi Coltrane/Matthew Garrison: In movement (ECM/Naxos, 2016)

Jack DeJohnettes nya trio är en ur alla aspekter intressant konstellation. Tillsammans med sönerna till John Coltrane och Jimmy Garrison åkallas betydande delar av jazzhistorien samtidigt som det musikaliska uttrycket är självständigt och förankrat i vår egen samtid.

Jack DeJohnette, 73, har som bekant trummat med de flesta, inklusive Coltrane och Garrison, och visar inga tecken på stagnation. Ravi Coltrane, 50, är också han sedan länge etablerad, även om han inte kommit i närheten av sin pappas ryktbarhet och genialitet. Matthew Garrison, 45, är i jämförelse inget större namn men är en eftertraktad elbasist på den internationella jazzscenen.

05DEJOHNETTE1-master315På trions fina debut, ”In motion”, är det lustigt nog just Garrison som jag särskilt fastnar för. Hans elbas är känslig och mångbottnad men det är den begåvade additionen av electronica som lyfter plattan till en av årets bästa jazzreleaser.

Det handlar både om manipulationer av elbasens ljud och om abstrakta klanger som liksom smyger in och skapar en intressant mystik. Hör bara hur hans funkiga elbas och lätt orientaliskt färgade elektronik ges en diskret men viktig huvudroll i den nedtonat Miles Davis-monotona ”Two Jimmys”. Det låter som en uppdatering av ”Bitches brew”-soundet, ett album där Jack De Johnette var en av trummisarna.

Trion spelar både originalmaterial och covers, som Earth, Wind & Fires ”Serpentine fire”. Det är ett otippat låtval men DeJohnette hade för väldigt länge sedan en trio med Earth, Wind & Fire-grundaren Maurice White, med DeJohnette på piano och White på trummor. Tyvärr händer inget särskilt intressant i mötet, snarare är det som att inspirationen och kemin släpper för ett tag.

Jack DeJohnette spelar lite piano även på detta album, bland annat på den drömskt modala avslutningen ”Soulful ballad”.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 3/2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: