kritik sedan 1993

Hashish: Debaser Strand, Stockholm, 20 maj 2016

Stefan Kérys projektgrupp Hashish plockar influenser från alla möjliga håll, rullar ihop det till en joint (ursäkta, men gruppnamnet gör det ju helt omöjligt att undvika knarkiga referenser) och skickar röksignaler till fjärran galaxer.

Det kosmiska krautgroovet står i centrum för svischande psych-funk, ambient house och Third eye lounge. Tvärflöjtsfunk samsas med exotica i en gemensam strävan efter att skapa en illusion av ett möte mellan Steve Hillage och Bosse Hanssons ande. Jazzfusion korsbefruktas med kosmisk disco och hiphopiga breakbeats.

 

hashish2

 

Får jag fortsätta med ytterligare några mer eller mindre krystade metaforer? Det är ju liksom musik som ber om att bli beskriven som oceaniska vågor. Kosmiskt glittrande, böljande fram och åter. Eller, om man så vill, som ett soundtrack till en erotisk 70-talsfilm.

Psykedeliska projektioner skapar en illusion av psych-centrat Filips en fredagskväll 1967 och för mitt inre ser jag den evigt unga Bill Öhrström på congas. Fast bluesmunspelet hoppar vi över, tack.

Gruppens scendebut (Stefan Kéry säger att det är första gången de spelar tillsammans) är inte lika sofistikerat förförisk som albumet ”A product of Hashish” men når å andra sidan mer oborstat extatiska dimensioner.

Det är en bra konsert men jag kan tänka mig att det blir ännu bättre när de spelar utomhus på Emmabodafestivalen i slutet av juli. Det här är ju musik som man gärna vill höra på långt håll en varm sommardag och sakta närma sig barfota för att bli helt omsluten och uppslukad av.

©Dan Backman 160521 (foto Dan Backman)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: