kritik sedan 1993

Nils Landgren with Janis Siegel: Some other time – A tribute to Leonard Bernstein (Act, 2016)

Finns det något mer att tillägga i ämnet Leonard Bernstein? Ja, faktiskt. När den oefterhärmliga Nisse Landgren tolkar några av den store kompositören musikalnummer frilägger han skikt i dem som kanske inte är revolutionerande men som får sångerna att skimra i lite andra färger än tidigare.

Det åstadkommer han genom att sjunga så där lågmält eftertänksamt som bara en man med ett rött horn kan. Det är hans varumärke och kan ibland kännas lite förutsägbart men på den här inspelningen är det som att Landgrens röst och Bernsteins melodier verkligen gifter sig.

Nisse Landgren delar de vokala uppgifterna med Janis Siegel och även om hon sjunger så utmärkt som kan förväntas av en Manhattan Transfer-sångerska så lyfter hon inte melodierna på samma sätt som Landgren.

 

Nils_Landgren_Janis_Siegel_Vince_Mendoza_by_Lutz_Voigtländer_660

 

Det är ett ambitiöst projekt som ACT-bossen Siggi Loch initierat. Förutom Landgren, Siegel och en trio bestående av pianisten Jan Lundgren, basisten Dieter Ilg och trummisen Wolfgang Haffner medverkar musiker från Bochumer Symphoniker under ledning av Vince Mendoza, som också skrivit alla arrangemang.

Det är tungt att ha med Vince Mendoza, han är ju mycket meriterad och kan konsten att skriva elegant mättade arrangemang för stora orkesterar.

Så också här: med enbart trä- och bleckblåsare (och en harpa) frammanar han en tät och vemodigt romantisk känsla av tidlöst slag.

Tolkningarna är genomgående ganska bokstavstrogna. Det tackar vi för, jazziga nedmonteringar och isärskruvanden av sånger brukar sällan ge andra resultat än en undran över var de fina melodierna försvunnit. Här handlar det mer om subtila förskjutningar, som att låta Nisse Landgrens trombon rusa fram i den gravt sönderspelade ”Maria” (från ”West side story”). Tempohöjningen och greppet att göra den instrumentalt, men med den vackra melodin intakt, är snudd på genialiskt.

Av tolv låtar är sex tagna från ”West side story”, de övriga kommer från de tidigare och mer okända musikalerna ”On the town” och ”Wonderful town”. Av dessa kan man exempelvis lyfta fram den coola pärlan ”Some other time”, precis lika minnesvärd som vad som helst från ”West side story”.

Den avslutande ”A simple song” kommer från ”Mass”, ett verk Bernstein skrev till invigningen av John F. Kennedy Center for the performing art 1971. Med Landgrens vältaliga trombon i förgrunden sätts punkt för ett ur alla aspekter mycket lyckat album.

©Dan Backman rec publ i Orkesterjournalen 1/2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: