kritik sedan 1993

Musette: Fasching, Stockholm, 20 januari 2016

Två tankar dyker direkt upp när jag försenad till konserten kommer in på Fasching: 1. Det låter mycket Bosse Hansson. 2. Kjell Alinge hade nog diggat det här.

Med hammondorgel och ett suggestivt mjukgroove låter det som en tonsättning av valfri episod från ”Sagan om Ringen”. Som upptakten till ett dramatiskt händelseförlopp.

Bosse Hansson-referensen finns mer eller mindre kvar under återstoden av konserten men blandas upp med en mer postrockigt färgad indie-exotica, med tydliga trådar till Jean Jaques Perrey och Les Baxter.

Mycket är hämtat från det i höstas utgivna albumet ”A cosmic serenade” men så himla kosmiskt låter det inte, vare sig om albumet eller konserten. Snarare drömskt, melankoliskt och knasigt på ett mysigt sätt. Lite som Penuin Cafe Orchestra och Stereolab.

 

musette2FullSizeRender

 

Joel Danell, klädd i tweed, leder orkestern bakom Fasching-flygeln och två vintageklaviaturer, Edvin Nahlin fyller snyggt på med hammond och mer klaviaturer, Daniel Ögren plockar fram fina figurer på sin halvakustiska gura, Wilhelm Bromander och Christopher Cantillo utgör en utmärkt rytmsektion.

En tung cumbia, ”Cumbia de Giza”, tillhör höjdpunkterna. Etno-exotica av bästa sort.

”Send in the clown clones” är tyvärr inte en skruvad version på Stephen Sondheims klassiska ”Send in the clowns” men bra på ett annat sätt. Jag uppfattade titeln som ”Send in the clowns, Klas”, det hade förstås varit ännu bättre.

©Dan Backman 160121

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: