Venedigbiennalen 2015
2013 års Venedigbiennal var en riktig fullträff. Curatorn Massimiliano Gioni hade till stora delar vänt det samtida konstetablissemanget ryggen och blickade inåt det undermedvetna genom ett spännande val av konstnärer, mystiker och excentriker.
I år står samtiden och politiken åter i centrum. Istället för teckningar av Rudolf Steiner har curatorn Okwui Enwezor satsat på högläsningar av Karl Marx ”Das kapital” och politiska konstnärsskap som gör att Arsenale-delen av biennalen känns som ett lyxigt förstorat Supermarket. Eller som att se på Kunskapskanalen i SVT. Inget fel i det kanske, fast då den konstnärliga kvaliteten ofta är undermånlig blir det inte särskilt kul.
Men visst finns det bra konst även detta år. Här är några av de bättre grejorna, plåtade vid ett besök i slutet av september.
1: Giardini: Det är påfallande många små målningar och teckningar i år. Som dessa av den egyptiska konstnären Inji Efflatoun (från 1960-, 70- och 80-talet).
2: Robert Smithson får fortfarande vara med i de stora sammanhangen. Det här stora, torra gamla trädet ligger väl i något lager när det inte visas på Venedigbiennalen.
3: Thomas Hirschorn brukar också vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. Förra året hade han en fantastisk utställning på Palais de Tokyo i Paris men det här känns inte alls lika spännande. Undrar vad för slags avtal han har med tejptillverkare.
4: Tetsuya Ishida målar proggigt sjuttiotalistiska framtidsvisioner. Ser typ ut både som Tage Åsén och Peter Tillberg.
5: Den tyska fotografen Andreas Gursky är alltid bra men det hade varit kul med några nya grejor.
6: Prima konceptkonst från 1969 av Hans Haacke: ”Gallery-goer’s birthplace and residence profile”.
7: Schweiz hade en ganska fin paviljong inne på Giardini. Med grönt ljus och en bassäng med rött vatten.
8: Serbiens paviljong var bäst. Ivan Grubanov har skapat en vacker och tankeväckande installation med flaggor från nationer som inte längre finns.
9: Brittiska Sarah Lucas bidrag var visuellt anslående men innehållsmässigt rätt torftigt och barnsligt.
10: Greklands paviljong kändes mycket kongenial med det krisande landets nuvarnade situation. Både ute och inne.
11: Arsenale: Efter ett tråkigt rum med Bruce Naumann (så himla trött på hans aggressiva konst) följer en fin installation med baskaggar gjord av konstnären Terry Adkins (1953-2014).
12: Katharina Grosses konst gör sig alltid bra på bild men är tunn och ointressant i verkligheten.
13: Snygg intarsia. Ingår i en installation gjord av den i Stockholm boende turkiska konstnären Meriç Algün Ringborg.
14: Ibland är entréerna till utställningarna utanför Arsenale och Giardini snyggare än det som visas inne.
15: Azerbaijans paviljong kretsade mycket kring miljöfrågor.
16: Patricia Cronins starka installation ”Shrine for girls, Venice” i Chiesa di San Gallo uppmärksammar indiska flickor som blivit gängvåldtagna och sedan hängda, nigerianska skolflickor som blivit kidnappade av Boko Haram och flickor i Irland, Storbritannien och USA som tvingats till tvångsarbete.
17: Det är alltid spännande att se vilken yacht som lagt till vid kajen närmast Giardini. I år var det full pott då det var den av Philippe Starck designade yachten ”A” som låg där. Finns endast i ett exemplar och ägs för närvarande av en rysk oligark.
©Dan Backman text+foto
Kommentera