kritik sedan 1993

The Unthanks: Stockholms Kulturfestival 14 augusti 2015

Stockholms Kulturfestival har i år Storbritannien som tema. När brittiska The Unthanks framträder på den stora Gustav Adolfs Torg-scenen är det mer specifikt grevskapet Northumberland i den nordöstra delen som representeras. Det är därifrån som systrarna Rachel och Becky Unthank kommer och det är ur traktens folkmusikaliska tradition som gruppens musik ursprungligen skapats.

Fast några folkmusikpuritaner är de knappast. Sedan debuten ”Cruel sister” från 2005, då gruppen hette Rachel Unthank & The Winterset, har musiken istället utvecklats åt så många håll att det numera inte går att kalla den för folkmusik. Idag spelar The Unthanks i en helt egen liga: oförlikneliga och unika.

Med tillskottet av den musikaliskt mångkunniga Adrian McNally har gruppen kommit att plocka upp och förädla trådar från den progressiva rockmusikscen som frodades i Storbritannien på 1970-talet. När man avslutar konserten med King Crimson-klassikern ”Starless” byggs en perfekt bro från dåtid till nutid. Lizzie Jones spelar den sorgesamt vackra trumpetslingan över att arrangemang som förstärker den kammarmusikaliska känslan från originalet.

FullSizeRender 4

Med en stråkkvartett, piano, trumpet, bas och trummor är det en något udda grupp. Det spelas lite elbas och synt men i stort sett får sångerna en helt akustisk ljudbild.

I centrum har vi förstås Rachel och Becky Unthanks beslöjat förtrollande röster och karaktäristiska dialekt. De besitter en naturlig karisma, även när de steppar med engelska träskor, och turas systerligt om att sjunga solo. Ibland sjungs det tvåstämmigt och, då violinisten Niopha Keegan hjälper till, trestämmigt.

Det är härligt allvarsamt alltsammans och för det mesta långsamt och sorgligt. Mot slutet ber Rachel om ursäkt för att de inte är något partyband – ”vi är bara eländiga” säger hon – men be om ursäkt är det sista hon behöver göra.

Även om The Unthanks har kapacitet att förmedla en ännu starkare upplevelse är det en upplyftande konsert som går direkt in i hjärtat.

©Dan Backman text/foto (rec publ i SvD 150816)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: