kritik sedan 1993

Midaircondo: Grimeton Radiostation 13 juni 2015

Loopelectronica känns rätt gammalmodigt. Skruva på små knappar, lägga ljud i transparenta lager på lager och låta melodifragment gå på repeat är det ju många som ägnat sig åt sedan de digitala loopmaskinernas intåg på musikscenen i början av 90-talet.

Göteborgska Midaircondo har hållit på med det länge och behärskar konsten att blanda förinspelat med improvisationer i stunden. Först som trio, numera som en duo (Lisa Nordström, Lisen Rylander Löwe)

IMG_8143©Dan Backman

När de ger en konsert på Grimeton Radiostation, i närheten av Varberg, blir det till ett fint möte mellan dåtidens skrymmande analoga elektronik och mekanik och dagens små digitala musikmaskiner. Radiostationen togs i bruk 1924 och är sedan 2004 upptagen på UNESCO:s världsarvslista

Midaircondo-kvinnorna gör ingen grej av att befinna sig i en sal full med spektakulärt vintage-snygg sändarutrustning, generatorer, reläer och en massa andra saker man bör vara ingenjör för att kunna förstå. De har fullt sjå med att bygga upp sina vanliga ambienta ljudlandskap.

 

IMG_8135

IMG_8147

De har ett fint flyt och får musiken att organiskt pendla mellan stillastående och mer pulserande tillstånd. De använder sina röster på ett bra sätt som vare sig låter Björk eller Laurie Anderson. Samtidigt som musiken förstås har beröringspunkter med de båda.

Jon Hassell utkristalliseras efter en stund till en referenspunkt: när Lisa Nordström får sin basflöjt att låta som Hassells fuktskadade trumpet blir musiken som allra tätast och bäst. Det här är ju musik som vinner på att sjunka ner i dyiga fourth world-träsk och försvinna i fuktig dimma och liksom invertera sig själv till baklängesdrömmar i slow motion.

Det är lätt att gå vilse i sådana miljöer så ibland hakar musiken upp sig i enformig formlöshet. Då blir man bara trött och less.

Filmerna som projiceras på en duk bakom dem ger inget mervärde. Kalejdoskopiska effekter och vandringar upp och nerför trappor känns bara störande. Särskilt i en visuellt anslående lokal som denna.

Konserten filmades och finns här: http://bambuser.com/v/5588123

©Dan Backman 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: