kritik sedan 1993

Kamasi Washington: The Epic (Brainfeeder/Playground, 2015)

Kamasi Washington var en av dem som satte den jazziga prägeln på Kendrick Lamars mästerliga ”To pimp a butterfly”. Nu solodebuterar den 33-åriga saxofonisten från Los Angeles med nästan tre timmar intensiv jazzmusik rotad i det politiskt radikala och andligt sökande sena 60-talet. Precis som Kendrick Lamar-plattan är ”The Epic” en imponerande men lätt utmattande retrotripp. Det finns inte mycket till nytänkande men båda albumen uppdaterar och vitaliserar en dynamisk och kreativ epok. Lamar med hiphopig tonvikt på soulen och funken, Washington med fokus på jazzen, även om också han för in element av soul och funk.

Här hemma i Sverige är Fire! Orchestra och Goran Kâjfes Subtropic Arkestra delvis inne på samma resa, med skillnaden att de förstnämnda är mycket mer friformigt spräckiga och de senare riktar blickarna mot hela världen.

Kamasi Washington är en briljant tenorist i John Coltranes efterföljd. Mustigt melodiös i sitt utspel och med en varm och blästrad ton. Med ett stort band – två basister, två trummisar, slagverk, klaviaturer, trombon, trumpet – kan han låta musiken blåsa upp från stiljte till full storm. Adderar vi sedan kör och stråkar, några souligt vokala spår och en magnifik version av Debussys ”Clair de Lune” (!) så blir det faktiskt något utöver det vanliga.

Med tre timmars speltid blir det gott om utrymme för enskilda solister. Samtliga har väsentligheter att förmedla men det är särskilt Brandon Coleman som, vid sidan av den likaledes lysande pianisten Cameron Graves, kliver fram och förtjänstfullt färgar musiken med alla möjliga slags klaviaturer.

©Dan Backman (rec publ i SvD 150527)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: