kritik sedan 1993

Björn Alkes Kvartett Jazz i Sverige ’74/Birka Jazz i Sverige ’78 (Caprice, 2015)

Mellan åren 1972 och 2010 gav skivbolaget Caprice ut 39 album i serien ”Jazz i Sverige”. En vid sidan av Orkesterjournalens ”Gyllene skivan” mycket prestigefylld jazzutmärkelse.

Sedan verksamheten tagits över av Statens musikverk har uppdraget gått från att ge ut ny musik till att tillgängliggöra Caprice-katalogen, främst genom digitala utgivningar.

När tolv titlar ur ”Jazz i Sverige”-serien nu ges ut är det alltså som digitala album. Samtliga har bara funnits som vinyl-lp och varit svåra att få tag på. Att de enbart går att strömma eller ladda ner skulle vara frid och fröjd om bara Spotify och Wimp kunde tillhandahålla metadata, produktionsuppgifter alltså. Vi är ju många, speciellt jazzdiggare, som älskar all möjlig fakta kring skivproduktioner men det tycks inte vara något som människorna bakom streamingtjänsterna bryr sig om. Som tur är finns produktionsuppgifter på Musikverkets hemsida.

Av de tolv album som nu kommit fastnar jag särskilt för de med Björn Alkes Kvartett och Birka. Två grupper som, trots prominenta medlemmar, fallit i oförtjänt glömska.

21841_Björn-Alkes-kvartettLikheterna är många. Båda grupperna är utpräglat akustiska (även om Anders Karlén spelar elgitarr med Birka och Göran Strandberg spelar lite elpiano på plattan med Björn Alkes Kvartett) och har påtagligt framträdande kontrabasister (Björn Alke och Bronislav Suchanek) som gärna spelar med stråke. Björn Alke dubblerar dessutom med underbart violinspel.

Här finns mycket att glädjas åt. Bara att Björn Alke Kvartett-skivan inleds med en ”klagosång” ägnad den dåvarande utbildningsministern Bertil Zachrisson får mig på gott humör. Att den följs av en rustikt stadig ”Blues för Ann-Katrin” och sedan en nio minuter lång utfykt med flöjt och violin och trumsolo och hardbop i John Coltrane-skolan gör knappast saken sämre. Inte heller att kvartetten (som också består av Gunnar Bergsten och Fredrik Norén) lite senare slänger in en kort ragtime.

21844_BirkaBirka är lite snirkligare i sitt uttryck. Med trummisen Rune Carlsson som effektiv pådrivare av Anders Karléns mjukt klingande gitarr och Nisse Sandström mer hårdkokta tenorsax. Samtliga spår präglas av en tydlig melodik och en slags vänlighet: som jazz iklädd en stickad kofta.

Förutom albumen med Björn Alkes Kvartett och Birka innehåller Caprice-given också album med Equinox, Entra Camáleón, Wail, Änglaspel, Mount Everest, Opposite Corner, Soul Train, Tommy Koverhults Kvintett, Fredrik Norén Band och Förklädd Gud.

©Dan Backman (rec publ i SvD 150225)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: