kritik sedan 1993

Diana Krall: Wallflower (Verve/Universal, 2015)

Jag gillar Diana Krall och jag gillar David Foster. Gillar dem mycket. Men när jazzstjärnan och superproducenten nu gjort ett album ihop infrias inte de höga förväntningar jag haft.

På detaljnivå är det naturligtvis mycket snyggt. Diana Krall sjunger som vanligt fantastiskt och de mestadels mycket välkända popballader som tolkas utmärks av gedighet hantverk. Inte heller går det att komma med några formella invändningar mot det eleganta kompet.

Problemet ligger i den likartade harmoniken, det odynamiskt lunkande tempot och de fluffigt mjuka arrangemangen som inte erbjuder Diana Krall något som helst motstånd. Där det förra albumet, ”Glad rag doll”, visade upp hennes tuffa sida med skönt kantiga covers på jazzlåtar från 1920- och 30-talen, stryker hon nu medhårs så mycket att det blir sömnigt.

Men ok, visst finns det ljusglimtar. Mamas & Papas ”California dreamin'” dryper av suggestiv melankoli och Eagles ”I can’t tell you why” lyfts upp till albumets absoluta höjdpunkt med ett underbart exotica-arrangemang, minimalistiskt pianosolo och bakgrundssång av Timothy B Schmit. Hade Krall och Foster hållit sig kvar här istället för att bjuda in Bryan Adams som duettpartner och avhållit sig från den översockrade Crowded House-låten ”Don’t dream it’s over”, och den gravt sönderspelade ”I’m not in love” (10CC), hade det kunnat bli ännu ett fantastiskt Diana Krall-album.

©Dan Backman (rec publ i SvD 150204)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: