kritik sedan 1993

Stephen Sondheim: Into the woods (Disney records/Universal, 2014)

Disneys filmatisering av Stephen Sondheims musikal ”Into the woods” har svensk premiär 1 april. Med regi av av Rob Marshall, som tidigare gjort film av musikalen ”Chicago”, och med Merryl Streep och Johnny Depp i ledande roller, är det en påkostad och mycket välkommen storsatsning.

81XJIJwamjL._SL1500_Kritik har riktats mot Disneys ändringar i mer barntillåten riktning av Stephen Sondheims och James Lapines sammansmältning och omstöpning av Bröderna Grimm-sagor men det är något man får hacka i sig.

Även soundtracket, som nu finns tillgängligt, innehåller en del musikaliska och textmässiga förändringar. Inte mycket att säga om det: en musikal är levande materia som kan och får ändras och när resultatet blivit så bra som här är det svårt att klaga.

Jämförd med inspelningar av tidigare uppsättningar känns det möjligen lite mer slickt och Hollywood-svepande, både vad gäller det orkestrala och vokala. Men det känns bara bra att få en lite annorlunda tolkning och Sondheims extremt gedigna musik blir inte sämre av att framföras med lena silkeshandskar.

Som alltid med Sondheim, som utan tvekan är den nu största levande musikalkompositören, är det elegant, sublimt och med ursnyggt varierade musikaliska teman. Paul Gemignani, som dirigerade originaluppsättningen 1987, håller det engagerade utspelt på exakt rätt nivå och vet att balansera det sentimentala mot det mer burleska. Musikal som stor konst alltså.

©Dan Backman Rec publ i SvD 150120

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: