kritik sedan 1993

Lindha Kallerdahl: Gold Quintet Solo (Hoob/Border, 2014)

Lindha Kallerdahls tredje soloalbum släpps, naturligtvis, på vinyl, cd och som nedladdningsbar fil. Är det något man kan säga om inspelad musik så är det ju att vinylen nu verkligen kommit tillbaka. Inte i termer av stora upplagor, mer som en återkomst av ett format som går på tvärs mot fildelningar och ett reducerande av musik till anonyma spår på Spotify och andra tjänster för strömmad musik.

Kallerdahls album lämpar sig särskilt väl för vinylformatet då musiken är tudelad. Den ena sidan är en upptagning från Victoriateatern i Malmö medan den andra är inspelad i hennes vardagsrum, båda från detta år.

Det finns ingen a- och b-sida men det är ändå liveupptagningen som är grejen här. Med utsökt ackompanjemang av Katrine Amsler (klaviatur, microgitarr), Thomas Gunillasson (gitarr, elektronik), Samuel Hällkvist (gitarr, elektronik) och Fabian Kallerdahl (klaviatur) väver Lindha Kallerdahl (sång, bas) ihop tre separata stycken till en mångfacetterad enhet där impro, progrock och jazz umgås i absolut samförstånd. Med överhettade gitarrer i Robert Fripp-skolan, inspirerat vokala krumbukter och en tolkning av ”Lush life”, som liksom kommer in från sidan och hittar nya aspekter av megaklassikern, har det blivit en vinylsida med musik som hör till årets bästa.

Inspelningarna från lägenheten med Linda Kallerdahls sång, bas och piano är mer splittrade, esoteriska och jobbigt påträngande men har en laddning som ger betydande konstnärlig utdelning.

©Dan Backman (publ i SvD 141209)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: