kritik sedan 1993

Robin Williamson: Trusting in the rising light (ECM/Naxos, 2014)

Robin Williamsons nya album kommer lägligt nu när mörkret sänkt sig över landet och vinterdäck och mössor kommit på plats.

För visst är det precis då man vill höra en gammal skotsk hippiefarbror spela keltisk harpa och sjunga om vikten av att ha förtröstan på det stigande ljuset (”Trusting in the rising light”).

Robin Williamson känner vi från The Incredible String Band, ett av den brittiska hippiescenens bästa och mest eklektiska folkrockband och med ett inflytande som sträcker sig ända fram till våra dagars psykedeliskt kryddade folkrock.

Idag är det länge sedan Williamson spelade med sin gamla ISB-partner Mike Heron. På det fjärde ECM-albumet är det istället amerikanerna Mat Maneri (viola) och Ches Smith (vibrafon och slagverk) som bistår med ett synnerligen inkännande och snyggt ackompanjemang.

Robin Williamson själv sjunger och deklamerar sina poetiska texter med stor närvarokänsla och spelar urfint på gitarr, hardangerfela, flöjter och harpa.

Stämningsläget är lågmält och varmt och sångerna pendlar harmoniskt mellan det stillastående och det mer framåtsträvande, med inslag av raga, impro och konstmusik.

©Dan Backman Rec publ i SvD 141203

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: