kritik sedan 1993

Rolling Rootsy Revue: Mosebacke Terass, Stockholm, 29 juni 2014

Rolling Rootsy Revue är en ambulerande endagsfestival ägnad americana. Faktiskt den första i sitt slag på svensk mark.

Arrangör är Rootsy, en webbsajt som utvecklat verksamheten till att både distribuera och ge ut skivor och arrangera konserter.

Premiären var i Östersund, avslutningen sker i Falkenberg (imorgon, 1 juli). Här är noteringar och bilder från den välbesökta och mycket lyckade festivaldagen på Mosebacketerassen i Stockholm.

mosebacke1

©Dan Backman

20-åriga Ellen Sundberg från Bjärme i Jämtland har snabbt seglat upp på americanahimlen. Hennes sånger präglas av allvar, tungsinne och ödslighet utan att, det måste poängteras, bli deprimerande.

Hon har ett mycket bra band och på scen blir musiken tyngre och mer malande. Det är nästan så att det låter lite Kent. Men bara lite alltså.

I höst kommer ett nytt album inspelat med Israel Nash Gripkas band i USA. Det verkar mycket lovande.

mosebacke2

©Dan Backman

Basko Believes har gjort ett av årets bästa folkrockalbum, ”Idiot’s hill”. Också det inspelat i USA, fast med musiker från Midlake och deras polare i Denton.

Att överföra albumets magi till scen med andra musiker låter sig förstås inte göras till fullo, men med gitarr, violin och cello blir det ändå en fin och förtätad spelning. Ibland till och med smäktande.

Jag kan tycka att Johan Örjansson, som är mannen bakom Basko Believes, har lagt sin röst i ett pressat nasalt läge som stör helhetsintrycket. Ungefär som Nicolai Dunger, en annan svensk man med känsla för det folksouliga som också envisas med en konstlad sångstil.

mosebacke3

©Dan Backman

Ellen Sundberg och Johan Örjansson är, som majoriteten av svenska musiker, inget vidare på att tala mellan låtarna. Det har Matraca Berg, festivalens första amerikanska gäst, inga som helst problem med.

Även om hon sägs vara tillbakadragen berättar hon utförligt om sångerna och kommer med roliga kommentarer. Hon blir helt förbluffad av en vanlig svensk duva som spankulerar framför scenen, tydligen har de inte så stora duvor i USA, och förklarar stolt att hon inte bara bor i Nashville utan faktiskt är född och uppvuxen i musikmetropolen i Tennessee. Hon och kanske fyra andra musiker.

Med hjälp av Örjan Mäkis gråtande pedal steel gör hon ett fint set. Hon schabblar lite med ackorden i en Tom Waits-låt men det ger bara ytterligare nerv till framträdandet.

Hon har en mörk och lite blästrad röst, karismatisk utstrålning och sjunger en låt om gideoniterna, de herrar som ser till att det alltid finns biblar på världens alla hotellrum. Jo, nog kan man skriva en sång om sådana människor.

mosebacke4

©Dan Backman

Den unga svenska trion We Met Tomorrow gör också en Tom Waits-cover. Fast med ett helt annat ös i uttrycket.

Killarna från Oskarshamn har uppenbarligen detaljstuderat föräldrarnas rockskivor från 70-talet (eller om de hittat fram till albumen på egen hand) och gjort parafraser på det de hört.

Det originella är att de valt att spela utan trummis. Således är det basisten som med en fotpedal sköter cymbalen och sångaren/gitarristen som hanterar baskagge, virvel och tamburin.

Fråga mig inte varför. Jag anar att det skulle bli ännu bättre med en trummis men det ibland lite maniskt desperata uttryck som verkar eftersträvas blir kanske lättare att uppnå med det något statiska i rytmen. Eller så har de bara inte hittat någon bra trummis att spela med. Vad vet jag.

När de tagit sig igenom backarna med 70-talets bluesrock och börjat skriva låtar med en egen karaktär kommer trion säkerligen bli något att räkna med.

mosebacke5

©Dan Backman

Efter genombrottet på Jills veranda är det Doug Seegers som är festivalens stora publikdragare. Många har kommit enbart för countrymannen som spelade på Nashvilles gator men som blev superstjärna över en natt i Sverige. Och många köar för att bli fotograferad med honom efteråt.

Nu tillbringar han hela sommaren på svenska scener, festivalspelningarna utgör bara en bråkdel. 3 augusti är han tillbaka i Stockholm för ett framträdande på Stockholm Music & Arts. Då kommer han att spela inför sin hittills största publik.

Kompad av Ellen Sundbergs utmärkta band, kompletterade med gitarresset Jerry Miller, gör Doug Seegers en mycket bra konsert. Han sjunger bra och har mycket att säga mellan låtarna. Någon ringrost märks inte av, snarare verkar det som att han aldrig gått av scenen.

Det är festivalens mest renodlade countryakt, americana handlar ju bara delvis om country, bland annat görs en fin Hank Williams-hyllning, ”There’ll be no teardrops tonight”.

När countrymannen gör hitten ”Going down the river” kommer mobilerna upp men det är egentligen bättre när han gör Gram Parsons ”She” med Ellen Sundberg.

mosebacke6

©Dan Backman

10-årsjubilerande Will Clay Band gör sin andra spelning på tre år (den första var hemma i Kiruna) men inte heller här märks det någon ringrost. Tvärtom är deras countryrock så stabil att man skulle kunna bryta järnmalm med den.

Gruppen är omåttligt populär på den svenska americanascenen och får förstås stort bifall på Mosebacketerassen. Det är de värda, det här är ju rejäl, hygglig och ytterst jordnära countryrock framförd med en övertygande kraft.

Stämsången sitter fint och Örjan Mäki broderar ut de stadiga låtarna med utmärkta solon på gitarr och pedal steel.

mosebacke7

©Dan Backman

Jason Isobell & The 400 Units är så där proffsigt tajta som bara amerikanska band kan vara. De inleder sitt set med lite mjukare tongångar, färgade av ett dragspel, men slutar med ringande gitarrer, djup bas och tunga trummor.

Isobell är en lysande sångare men jag kan tycka att musiken drar för mycket åt tråkig mainstreamrock för att bli riktigt engagerande. I sin absoluta brist på konstigheter (det är inte americanans starka sida) blir det mer imponerande än berörande.

mosebacke8

©Dan Backman

När Israel Nash Gripka går på som sista akt har det hunnit bli riktigt kyligt. Dessbättre är Gripka och hans lysande band i högform och levererar ett både bokstavligt och bildligt talat elektriskt set.

Svängarna tas äntligen ut ordentligt med en gungigt organisk och spejsad hippie-americana som står i stor tacksamhetsskuld till Neil Young.

Det är en strålande avslutning på en ur alla aspekter mycket lyckad endagsfestival med musiken och musikerna i centrum. Småskalig, intim och med en (sett ur ett americana-perspektiv) musikalisk bredd. Konserttider hölls med precision, ljudet var utmärkt och man slapp en överkäck presentatör. Bara en sådan sak.

©Dan Backman (rec publ i SvD 140630)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: