kritik sedan 1993

Olga Bell: Krai (One little indian/Playground, 2014)

Ryssland är indelat i så kallade federationssubjekt. Nio av dem går under beteckningen ”krai” och det är dessa som den ryskfödda men numera Brooklynbaserade Olga Bell sjunger om på sitt andra album.

I likhet med kollegorna i Dirty Projectors, som hon spelat med sedan 2012, rör sig den klassiskt skolade Bell fritt mellan konstmusik, experimentell indierock och, som här, rysk traditionsmusik. I centrum står det vokala: Olga Bell sjunger själv alla stämmor, några av dem digitalt transponerade, men får det ändå att låta så spontant och organiskt att man föreställer sig en fältinspelning av bondkvinnor från något avlägset hörn av den stora nation som Putin längtar efter att få göra ännu större. Texterna, framsjungna på ryska, är skrivna av Olga Bell tillsammans med modern Marina Bell och bygger till stor del på fabler och liturgiska texter.

Mer än att se albumspåren som enskildheter är ”Krai” att betrakta som ett sammanhängande verk uppdelat i nio satser. Instrumenteringen är sparsmakad med slagverk, cello, elgitarr, klaviatur och elektronik som hela tiden vandrar in och ut ur de komplexa arrangemangen.

Trots det folkloristiska fokuset, musikaliskt, textmässigt och visuellt, är det ett fascinerande stycke som ger det specifikt ryska en allmängiltighet. Det är snårigt och vindlande men såväl komposition som framförande har en kärv tydlighet som får musiken att låta som en härligt solig vårvinterdag med skarpa konturer.

©Dan Backman (rec publ i SvD 140507)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: