kritik sedan 1993

Dungen: Cinemateket, Stockholm, 3 maj 2014

För den som undrat över vad Dungen sysslat med på sistone – och det har vi väl alla – kan härmed meddelas att Sveriges bästa psykedeliska rockorkester ägnat sig åt stumfilmsmusik.

Att det är en både logisk och vettig sysselsättning framgår med all önskvärd tydlighet när gruppen inleder Cinematekets satsning ”Sounds of silence” med att framföra musik till den tyska animerade filmen ”Die abenteuer des prinzen Achmed”.

Lotte Reinigers film från 1926, den äldsta bevarade animerade långfilmen i världen, är en äventyrlig och något pikant saga. Delvis baserad på ”Tusen och en natt” och gestaltad via utklippta svarta siluetter mot olikfärgade bakgrunder.

De mycket dekorativa siluettklippen och det närmast halucinatoriska anslaget gör att man kan se filmen som protopsykedelisk och därmed som klippt och skuren för Dungen.

Med en lågmäld start i en Bo Hansson-liknande musik rör sig kvartetten i absolut samklang med det som sker på Bio Victor-duken. Improviserade partier övergår i enkla upprepade teman där det nordiskt vemodigt proggpsykedeliska transformeras till tysk krautrock och vidare till mer samtida freeformrock.

Musiken är kollektiv, vilket innebär att Reine Fiskes elgitarr och magiskt patinerade Mellotron och Gustaf Ejstes hammond, flygel och tvärflöjt är lika viktiga för det musikaliska gestaltandet som Mattias Gustavssons bas och akustiska gitarr och Johan Holmegards dynamiska trummor.

Det storartade, och absolut nödvändiga, är att Dungen-männen tar den ganska så utflippade och egentligen kitschiga filmen på stort allvar. Den avslutande och utdragna striden mellan prins Ahmed och Eldberget-häxan och demonerna från Wak Wak gestaltas alltså som en batalj av episka proportioner.

©Dan Backman (rec publ i SvD 140504)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: