kritik sedan 1993

Audra McDonald: Go back home (Nonesuch/Warner, 2013)

Den flerfaldigt Tony Award-prisade sångerskan och skådespelerskan Audra McDonald är en ypperlig representant för musikalkonsten när den är som allra bäst.

På sitt första album på sju år tolkar hon både välbekanta musikalmelodier som Stephen Sondheims ”The glamorous life” och Richard Rodgers och Oscar Hammersteins ”Edelweiss” jämte mindre kända som titelspåret och den avslutande ”Make someone happy”. Den sistnämnda (med musik av Jules Styne) utgör en rysningsframkallande avslutning på albumet, som gjord för jubel och stående ovation.

Även om här finns låtar som tillkommit utanför musikal-kontexten låter det som om Audra McDonald hämtat allt från Broadway eller off-Broadway. Det är känslostarkt, innerligt och framfört på absolut toppnivå, både vad gäller det vokala som instrumentala.

”Edelweiss” hade man kanske klarat sig utan, även om McDonald lyckats tvätta bort det Julie Andrews-smetiga. Men en sång som Zina Goldrichs och Marcy Heislers ”Baltimore” är som en ljuvlig uppenbarelse från gamla tiders musikaler, fast med en dråplig text som namndroppar REO Speedwagon, Christopher Walken och Barry Levinson.

Sett från ett svenskt perspektiv, där genren kan tyckas vara synonym med Peter Jöback, Björn & Benny och publikfriande jukeboxmusikaler, utgör ett album som detta ett synnerligen viktigt komplement.

©Dan Backman Rec publ i SvD 130612

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: