kritik sedan 1993

Miles Davis: Live in Europe 1969 (Legacy/Sony, 2013)

Från 1969 till 1970 hade Miles Davis en kvintett som av jazzhistorikerna kommit att kallas ”the third great quintet”. Eller, som det står på omslaget till denna cd/dvd-box, ”the lost band”. Att denna grupp, med Wayne Shorter, Chick Corea, Dave Holland och Jack De Johnette, kallas så beror på att det dåvarande skivbolaget aldrig fick in dem i studion.

I mångt och mycket representerar den här kvintetten trumpetarens steg från den frihetliga akustiska postbopjazzen till den ännu friare hållna och mot funk och rock framåtblickande elektriska jazzen. Det var ju precis denna kvintett, kompletterad med ett gäng andra musiker, som var med om att göra albumet ”Bitches Brew” till ett av jazzhistoriens allra viktigaste album.

baf4815800d71c406c7cf6f3ad1705c6Den ganska torftigt förpackade box vi här diskuterar innehåller två upptagningar från Juan-les-pins och en vardera från Berlin och Stockholm. Som framgår av boxtiteln har inspelningarna cirkulerat som bootlegs men här har de snyggats upp, även om ljudet är rätt tunt.

Det ska sägas att det inte är första gången; på den lyxiga ”Bitches Brew”-boxen (som kom för två år sedan) fanns inkluderat en upptagning från Köpenhamn med precis denna kvintett. Skivbolagen är duktiga på att portionera ut godbitarna för att få fansen att köpa alla retrospektiva utgåvor.

Stockholmskonserten är förstås av extra intresse. Inte bara för den svenska kopplingen utan också för att Chick Coreas Fender Rhodes-piano krånglar. En glappande sladd sprakar, en effekt som kunde vara avsiktlig, men leder till att Corea får övergå till ett akustiskt piano. Det gör dessvärre musiken mindre laddad än på de andra upptagningarna, där Corea mästerligt manipulerar tonen som vore han en rockgitarrist med ett antal effektpedaler.

Annars får man säga att dvd-n med Berlinkonserten är den intressantaste i boxen. Kanske främst för att det ger ett mervärde att se de superhippa och ultracoola musikerna i tidstypiskt flashiga kläder.

Att det här är storartad, viktig och inflytelserik musik är, som vanligt när det gäller Miles, ett obestridligt faktum. Det spelar ingen roll vilken eller vilka Miles-perioder man föredrar, det går ändå inte att ifrågasätta den här stenhårt kompromisslösa kvintettens musikalitet och energi. Särskilt inte när huvudpersonen själv är i toppform.

Lyssna även på: ”Live in Europe 1967: The bootleg series vol. 1”. Box ägnad ”the second great quintet”, också den med en upptagning från  Sverige (31 oktober 1967 i Konserthuset).

©Dan Backman Rec publ i SvD 130130

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: