kritik sedan 1993

Affischerna från den svenska alternativrörelsen 1967-1979 (Ordalaget, 2013)

Håkan Agnsäter har gjort delar av sin unika samling konsertaffischer från proggtiden tillgänglig i bokform. En kulturgärning som tidigare resulterat i en hemsida, proggposters.se, och ett flertal utställningar runt om i Sverige.

Agnsäter var som trummis i proggbandet Solen Skiner delaktig i denna gräsrotsrörelse och började ta tillvara på affischer som annars skulle slängas. Efter att de legat orörda i en resväska under många år föddes för några år sedan en tanke på att komplettera samlingen och att göra den tillgänglig för andra.

9789174690576_200Konsertaffischerna utgör bara en del av alla de affischer som Agnsäter samlat på sig. Förutom de otaliga konserter, folkfester och stödfester som arrangerades över hela landet var det ju politiska budskap och information om ockupationer, strejker och demonstrationer som skulle spridas.

Affischerna har i boken grupperats tematiskt – musikrörelse, miljörörelse, kvinnokamp, nationell och internationell solidaritet – och ger sammantaget en heltäckande bild av tidsandan.

Det säger sig självt att den konstnärliga kvaliteten är varierande. Många var ju gjorda av glada amatörer utan några djupare insikter i typografi och grafisk formgivning. Alternativrörelsen, som proggen utgjorde en synnerligen viktig del av, var som bekant en utpräglad gör det själv-kultur. Alla skulle vara med, alla förutsattes ha något att bidra med. Att många av de de affischer som bäst överlevt är gjorda av konstnärer och illustratörer som Channa Bankier, Anna-Clara Tidholm, Christer Temptander, Carl Johan de Geer, Sture Johannesson, Kjartan Slettemark och Ulf Rahmberg är väl inte så mycket att orda om.

Inte heller att Kaianders Sempler ges stort utrymme. Ur en historisk synvinkel är det helt rätt: som formgivare av musikrörelseorganet ”Musikens makt”, och ett otal affischer åt främst Göteborgsbaserade band och teatergrupper, fick ju hans röriga typografi och banala bildspråk stor spridning.

©Dan Backman (rec publ i SvD 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: