kritik sedan 1993

Esperanza Spalding: Radio Music Society (Heads Up/Universal, 2012)

Basisten och sångerskan Esperanza Spalding har sedan debuten 2006 seglat upp till de stora jazzestraderna. Den 27-åriga amerikanskan är en supertalang, absolut, men jag har upplevt hennes världsmusikjazz som något splittrad.

Hon har dock blivit bättre för varje album och ”Radio music society” är ett stort souligt kliv framåt i riktning mot en artist som Erykah Badu. Med den stora skillnaden att Spalding närmat sig soulen från jazzmusikhållet och inte tvärtom, som denn flummiga Badu.

Det elegant sensuella svänget och den svarta medvetenhet som präglar alla spår kan härledas till 70-talet. Soundet är varmt analogt och Spalding sjunger med samma ljusa röst som Patrice Rushen. Jazzstämpeln ska inte tas bokstavligt, soul går lika bra.

©Dan Backman (rec publ i SvD 120328)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: