kritik sedan 1993

Årets bästa album 2011

Beach Boys: Smile (Capitol/EMI)

När Brian Wilsons visionära mästerverk Smile nu äntligen släppts (44 år efter att de ofullbordade inspelningarna lagts på hyllan) låter det mer som ett himmelskt meddelande från framtiden än en nostalgisk återblick. Fragmentarisk popkonst i sin vackraste form.

The Unthanks: Last (Rabble Rouser/Border)

Inga sjunger med lika magiskt dimmiga röster som de lika hänförande som egensinniga systrarna Rachel och Betty Unthank. Traditionella sånger från Northumberland blandas med Adrian McNallys starka titelspår och King Crimsons progrockklassiker Starless.

The Amazing: Gentle stream (Subliminal sounds/Border)

Svenska gruppen The Amazing svävar så högt upp i den psykedeliska folkrockhimlen att de berömmande orden inte räcker till. Sorgset vackra melodier, omslutande harmonik och ett organiskt rytmiskt flyt att sakta och mjukt sjunka ner i.

©Dan Backman/Lista publ i SvD 111215

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: