kritik sedan 1993

Sven-Ingvars: Cirkus, Stockholm, 23 oktober 2011

Ingvar Karlsson ville inte hänga med när Sven-Ingvars nu gett sig ut på en höstrunda med sin 55-årsjubileumsturné ”Så många mil, så många år”. Det innebär att det bara är Sven-Erik Magnusson som är enda originalmedlem när Karlstad-gruppen för första gången någonsin ställer sig på Cirkus-scenen.

Men det gör inget, såväl Sven-Erik Magnussons son Oscar som övriga musiker sköter sig så exemplariskt att det antagligen inte skulle kunna låta bättre om den värmländska rock som gruppen profilerat sig med.

Första avdelningen är bäst. Med en till största delen akustisk sättning rivs de gamla godingarna av i ett rasande tempo. Hitsen är så många att det räcker och blir över till över två timmar med musik och myspysigt tillbakablickande småprat. Toppenlåtar från förr, som ”Te dans mä Karlstatöserna”, ”Fröken Fräken”, ”Min gitarr” och ”Kristina från Wilhelmina”, framförs skarpskuret svängigt och med stor spelglädje.

Samtliga på scen bidrar till den tajta musikaliska helheten men den största äran för att det svänger på ett så distinkt snärtigt och stunsigt sätt bör ändå tillfalla den eminente trummisen Klas Anderhell.

Efter paus förstoras ljudbilden med större trumset, elbas och fler klaviaturer. Det låter fortfarande bra men det luftiga anslaget är ersatt av en stabbig fyrkantighet som gör Sven-Ingvars till ett i mängden av vuxenrockande svenska band.

Även det svagare låtmaterialet – som Sven-Ingvars fått av svenska rock- och popmän som Niklas Strömstedt, Per Gessle, Staffan Hellstrand, Dan Hylander, Peter LeMarc och Plura – bidrar till att göra den andra avdelningen mer slätstruken. Som tur är får vi ytterligare ett gäng gamla låtar, som ”Börja om från början”, ”Jag ringer på fredag” och den bonnigt stenhårda ”Torparrock”. Det är de som står för underhållningsvärdet.

En fin version av Acker Bilks smörigt vackra jazzballad ”Stranger on the shore” – framförd av pianisten Tommy Gustavsson och Sven-Erik Magnusson på klarinett – avrundar den mogna trivselkonserten på ett fint sätt.

©Dan Backman Rec publ i SvD 111025

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: