kritik sedan 1993

Edda Magnason: Goods (Adrian recordings/Border, 2011)

Man får gå till det tidiga 70-talet och Mikael Ramels infallsrika skivor för att hitta en, fast på ett helt annat sätt, någorlunda gångbar referenspunkt till Edda Magnasons andra album.

En lite närmare referenspunkt – både i tid och rum – är förstås Helena Josefssons fina album från tidigare i år, också den präglad av den fantastiska och George Martin-prisade producenten Christoffer Lundqvist.

Den mer asketiskt instrumenterade, mest röst och flygel, självbetitlade debuten får här sällskap av en betydligt yvigare och färggrannare syster.

Det är en bra och naturlig utveckling även om Edda Magnason fortfarande briljerar i det intimare formatet. Det bevisas med eftertryck av de tre centrala spåren Ancient star my innocent heart, Falling asleep to a kitchen conversation och Sound of arrivals.

En alldeles särskilt självlysande liten pärla är den helt ljuvliga Falling asleep to a kitchen conversation. Med vimsig ordlös sång, ett piano som låter som en speldosa och ett fint arrangemang för träblås låter det som en kusin till den kammarmusik Frank Zappa skrev till albumet Uncle Meat. Ett bättre omdöme kan inte ges. I alla fall inte av mig.

I övrigt är Kate Bush och Mary Poppins fortfarande mer självskrivna referenser.

©Dan Backman Rec publ i SvD 110330

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: