kritik sedan 1993

Miles Davis: Bitches brew 40th anniversary (Legacy/Sony, 2010)

Så var det dags igen. För ännu en påkostad och nördig Miles Davis-box alltså. Ämnet denna gång är det i år fyrtioårsjubilerande albumet Bitches brew. Ett banbrytande statement där den coola trumpetaren styrde in sina musiker på en rockigare, funkigare och mer improviserad väg.

Det är inte första gången som jazzarkeologerna varit på just den här fyndplatsen. Redan 1998 kom The complete Bitches brew sessions, fyra cd som innehöll all Miles Davis-musik inspelad mellan augusti 1969 och februari 1970.

4970287219_29e03a7e9cDen snygga och bokstavligt talat tunga Bitches brew 40th anniversary-boxen är mer närsynt och koncenterar sig på studiosessionerna som gjordes specifikt för albumet. Naturligtvis har man slängt in lite officiellt outgivet godis också, det gör man alltid, även om allt redan finns på nätet. En dvd med en konsertupptagning från Köpenhamn 1969 och en cd med en konsert i Lenox 1970 (präglad av Chick Coreas och Herbie Hancocks brutalt distade klaviaturer) inramar studioinspelningarna på ett intressant sätt.

Förutom kuriosa – fotografier, reproduktioner och faksimil – får man även en vinylutgåva av dubbeln, pressad från originaltejperna. Det hade inte gått för några år sedan, då vinylen fortfarande var förpassad till historien.

Bitches brew är och förblir ett viktigt pionjärarbete. Men även om det förvisso finns både rå energi och elektrisk laddning i den kollektiva musiken ska det samtidigt konstateras att Davis skulle komma att utveckla sin särart på ett ännu intressantare, funkigare och mer attraktivt sätt på A tribute to Jack Johnson och de närmast efterföljande albumen.

Sedan kan man förstås undra över varför det bara är Miles Davis kvarlåtenskap som dammsugs och analyseras som vore det ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt.

När kommer exempelvis den stora Don Cherry-boxen? Också det en innovativ trumpetare med förmåga att suga upp trender och samla betydande musiker kring sig.

Och varför finns det bara en ynka liten box som dokumenterar John Coltranes inspelningar på Impulse (och ingen alls ägnad Alice Coltrane)? Jag vill ha alla albumen samlade. Med nyskrivna essäer, outgivet material och ej förut sedda bilder.

©Dan Backman Rec publ i SvD 101027

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: