kritik sedan 1993

En mycket selektiv Santana-diskografi (2010)

santana_welcomeWelcome (1973): Den experimentella väg som anträtts på albumet Caravanserai (och som fick den stora publiken att försvinna) når en fulländad form på detta briljanta och mycket tidstypiska album. Latinrocken övergår i ett mer jazzigt och elastiskt slagverkssväng som tar sig högt ovan molnen utan att förlora kontakten med Moder Jord.

tn_John_McLaughlin_-_DevotionLove devotion surrender (1973): Gitarrvirtuoserna Santana och McLaughlin förenas i absolut hängivenhet till John Coltranes andligt modala jazz och den gemensamma gurun Sri Chinmoy. A love supreme fylls med smattrande slagverk och Larry Youngs skimmrande orgel, men det är i Let us go into the house of the Lord som den gudomliga extasen på allvar infinner sig.

santana_lotusLotus (1975) Ett magiskt och magnifikt trippelalbum inspelat live 1973 i Japan. Carlos Santana spelar på toppen av sin förmåga, sporrad av den bästa konstellation Santana-musiker han fått ihop. Richard Kermode är briljant intensiv på elpiano och rytmsektionen kokar över av manisk frenesi när Samba pa ti och de andra klassikerna varvas med visionära utblickar. Den latinfärgade jazzfunkens kosmiska anslag matchas suveränt av Tadanori Yokoos spektakulära utformning av det utvikningsbara omslaget med plats för tre vinylskivor.

album-festivalFestivál (1976): Ett lite bortglömt men icke desto mindre fantastiskt och mycket varierat album. Fyllt av obligatoriska slagverk och gitarrsolon, men med ett lite softare, nästan smörigt anslag som särskiljer det från tidigare album. Musikanteriet är på lika hög nivå vare sig det handlar om funk, salsapop eller närmast traditionell mexikansk musik.

©Dan Backman Publ i SvD 101022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: