kritik sedan 1993

Licence: Högt spel (Zinc music, 2010)

Den svenska gruppen Licence släppte sin debutplatta Högt spel 1981. Utgiven på den kristna skivetiketten Signatur fick den främst spridning i frireligiösa kretsar, där deras typ av polerad och synkoperad västkustrock hade, om uttrycket tillåts, många tillbedjare.

Karriären var kort, men det blev ändå ytterligare en lp innan gruppmedlemmarna gick vidare till andra projekt.

När Zinc Music nu återutger albumet och kallar det för ”one of the swedish westcoast classics of all time” är det lätt att instämma. Inte bara för att konkurrensen i facket är i det närmaste obefintlig (ärligt talat kan jag inte komma på något album som kommit närmare den slicka Los Angeles-känslan) utan för att det, oberoende av musikalisk etikett, är en mycket bra och orättvist bortglömd platta.

Med oblyg inspiration från två av genrens främsta arkitekter, Jay Graydon och David Foster, glider de sex unga männen, som på det pastelliga omslaget knappt ser ut att ha lämnat tonåren bakom sig, elegant omkring bland genrens metronomiskt funkiga rytmer, jazziga harmonier och själfullt komplexa melodier.

”Ska du nånsin se sanningen som den är” sjunger gruppens huvudsakliga låtskrivare Björn Ström förnumstigt innan gitarristen Jana Persson flyger iväg i ett suveränt glidarsolo över luftiga klaviaturer i den mycket Marc Jordan-influerade Helt nöjd.

Jämfört med de Los Angeles-producerade album som legat i kopiatorn låter det förstås lite tunt och svenskt duktigt, fast det blir paradoxalt nog bara en charmig tillgång.

©Dan Backman Rec publ i SvD 100602 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: